רווחיות בתי קפה וקונדיטוריות נפגעה עקב הייקור בחומרי גלם

ענף בתי המאפה והקונדיטוריות רשם ב-2011 הכנסות בשווי 2.75 מיליארד ₪ (משיווק קמעונאי בלבד) המהווים גידול (קטן יחסית) של כ-2% יחסית לאשתקד. כך עולה מסקירה ענפית חדשה של BDI על ענף בתי המאפה והקונדיטוריות. כלכלני החברה מסבירים כי הגידול בהכנסות הענף מוסבר בפתיחת בתי מאפה וקונדיטוריות חדשים שמספרם הסתכם ב-2011 בכ- 1,500.



בשנים האחרונות ניכרת מגמת עליה במחירי חומרי הגלם לייצור לחמים ועוגות אשר באה לידי ביטוי בעליה של כ- 21% במחירי הסוכר ותחליפיו ב-11 החודשים הראשונים של שנת 2011, בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד. כמו כן, בתקופה זו מחירי הקקאו והביצים עלו בכ- 24% ובכ- 9% בהתאמה לעומת אותה התקופה אשתקד.



מהסקירה עולה כי בעשרת החודשים הראשונים של שנת 2011 מחירי החיטה העולמיים עלו בכ- 54% ביחס לתקופה המקבילה אשתקד, ומחירו של 1 בושל חיטה נאמד בכ- 324 דולרים. העלייה הגבוהה בעלויות הייצור בכלל, ובמחירי חומרי הגלם בפרט גורמת לשחיקת הרווחיות של החברות בענף, המתקשות להתאים את מחיריהן הסופיים לצרכן מחשש לתגובת לקוחותיהן, ולראיה מחירי הלחמים, הכוללים את הלחמים שבפיקוח ואת אלה שאינם תחת פיקוח אשר עלו בכ- 4% בלבד ב-11 החודשים הראשונים של שנת 2011 בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד.



לדברי תהילה ינאי, מנכ"ל משותפת ב-BDI, "סקטור בתי המאפה והקונדיטוריות נתפס בטעות כ"השקעה בטוחה" בשל הנחת המוצא שתמיד יהיה ביקוש ללחם אחיד מחד ומנגד למוצרי מאפה איכותיים. בתי המאפה החדשים שמופיעים כלחמניות טריות, אינם לוקחים לעיתים בחשבון את יוקר חומרי הגלם, המגולם בסופו של דבר למחיר אותו נדרש לשלם הצרכן".



אין זה סוד שענף בתי המאפה והקונדיטוריות מאופיין בעונתיות אשר באה לידי ביטוי בגידול של כ- 10% במכירות מוצרי הענף בשבועות הסמוכים לחגים פסח וראש השנה, וכן, בגידול שנע בין 20% עד 30% במכירות בחג החנוכה. חודשי החורף (נובמבר-אפריל) פעילים יותר מחודשי הקיץ (מאי-אוקטובר), ומהווים נתח כספי של כ- 60% ממכירות הענף.



בשנת 2011, הכנסות ענף בתי המאפה והקונדיטוריות מממכר לחם ודומיו היוו נתח כספי של כ- 75% מסך הכנסות הענף והסתכמו בכ- 2.06 מיליארדי שקלים.



מוערך כי, בשנת 2011 הכנסות המאפיות והקונדיטוריות הפרטיות אחזו בנתח כספי של כ- 70% מהכנסות הענף, והיקף הכנסותיהן הסתכם בכ- 1.93 מיליארדי שקלים. עוד מוערך כי מספר בתי המאפה והקונדיטוריות הפרטיות נאמד בכ- 1,125, והיווה נתח כמותי של כ- 75% ממספר המאפיות והקונדיטוריות בישראל.


מספר הסניפים של רשתות המאפיות והקונדיטוריות העיקריות נאמד בכ-271 סניפים. מתוכם, מספר הסניפים הממוקמים באזור המרכז מסתכם בכ- 126 סניפים, המהווים נתח כמותי של כ- 47% מסך הסניפים של רשתות אלו. השחקניות הבולטות בענף זה הן אינגליש קייק בע"מ; בונז'ור (1986) בע"מ; לחם תושיה בע"מ; מאפית האחים חבה בע"מ ורולדין בע"מ.



בחינת מדד הסיכון העסקי של החברות בענף בתי המאפה והקונדיטוריות ב-2011, מראה כי רמת הסיכון של הענף הייתה גבוהה ממדד הסיכון העסקי בכלל המשק, ונאמדה ב- 6.38. בנוסף, מוסר התשלומים הממוצע בענף בתי המאפה והקונדיטוריות טוב יותר ביחס למוסר התשלומים בכלל המשק. ימי האשראי שניתנו בהסכמה בענף עמדו על כ- 82 ימים, לעומת 92 ימים שניתנו בהסכמה על ידי ספקים בכלל המשק. ימי האשראי שניתנו בפועל בענף עמדו על כ- 83 ימים, כלומר: פיגור של 1 ימים, זאת בהשוואה לכלל המשק, בו ימי הפיגור עומדים על 6 ימים.



אולי יעניין אותך

מחיר בקבוק אחד 2500שח מחיר השקה 2000שח טיפול סלבוסטר דר אקרמן צילום יחצ (3)
HACKETT LONDON גיא כושי ויריב פיין קרדיט (4)
חנות של רשת דינמיקה צילום באדיבות דינמיקה (2)
שיקו נהון מנהל השיווק והסחר של מכבי פארם ורפאל חדידה ברזילי בעלים חב' ג'רוויטל ישראל צלם א
Alon Yaakob by Nadav Cohen Yonatan
דני קליש קרדיט צילום דרור סתהכל

שתפו את הכתבה

הכתבות החמות

פרקט למקלחת
ניר צוק
עדי אשכנזי ודדי דדון. צילום אלון שפרנסקי