הזדמנות בשוק: סקירה של מכירות אופנה באינטרנט הישראלי

ג'נט תובל, עולה חדשה משבדיה מספרת כי מעט לאחר הגעתה לישראל ניסתה, כהרגלה, להזמין בגדים דרך אתר H&M והתאכזבה לגלות כי אפשרות השליחה לישראל חסומה. לאחרונה, לאחר שענקית הביגוד פתחה סניף בישראל, היא פנתה למוקד השירות של החברה כדי לבדוק האם האפשרות נפתחה, וגילתה שעדיין לא ניתן לעשות זאת". עבורה כמו תושבים רבים באירופה ובארה"ב, רכישה של אופנה דרך האינטרנט היא דבר שבשגרה.



"H&M מוציאה בכל עונה קטלוג של כל המוצרים שמזכיר את הקטלוג של איקאה. רואים מלא דוגמניות עם כל מגוון הבגדים. פשוט בוחרים מה שרוצים ולאחר מכן מזמינים בטופס בדואר או באתר האינטרנט. תוך שבועיים אפשר להחזיר את הבגדים ולקבל החזר כספי, או שהתשלום מתבצע רק על מה שבחרת לשמור אחרי שבועיים בערך מיום קבלת ההזמנה", מספרת ג'נט.





למי שרגיל לרכוש בדרך זו מוצא בהם יתרונות משמעותיים. "זה נורא נוח, במקום להסתובב בחנויות מלאות אנשים, להמתין בתור לתא ההלבשה הצפוף, ולגלות שהמידה שרצית לא נמצאת, אז מודדים בשקט בבית, כשיש זמן לחשוב ולהתלבט", אומרת ג'נט ומוסיפה כי ייתכן מאוד כי בהזמנה מאתר אינטרנט היא מרשה לעצמה להזמין דברים שלא הייתה מכניסה איתה לתא המדידה, וכי אחרי שהבגד נמצא אצלה בבית, לפעמים מתוך עצלות יש סבירות שהבגד כבר יישאר, גם אם הוא לא בדיוק מה שציפתה לו.



המכירות בחו"ל



לפי חברת המחקר נילסן המגזר החם ביותר בארה"ב בקניות באינטרנט הוא תחום הביגוד אשר כולל הנעלה ומכירת אקססוריז. מכירות המגזר עבור את קו ה- 27 מיליארד בשנה שעברה. מדובר בקפיצה של 17 אחוז מ- 2008. גם באירופה מכירות אופנה באינטרנט מובילות את המסחר האלקטרוני לצד ספרים וכרטיסים לאירועים. לפי חברת המחקר, פעילות המסחר המקוונת עבר אל הצרכן הממוצע, כשיותר ממחצית מהרוכשים המקוונים באירופה אומרים כי הם מוצאים באינטרנט דברי שהם אינם יכולים למצוא במקומות אחרים.






הנתונים האלה מראים כי עבור כל מעצב המאמין במותג שלו, עומדת ההזדמנות למכור מעבר לים. המסחר האלקטרוני מאפשר להגיע לקהלים עצומים בלי להשקיע בערוצי הפצה, משלוחים יקרים של מלאי, הקמת חנויות ועוד. הערוץ הישיר אל הלקוחות שמחפשים דברים חדשים ומעניינים, מאפשר לבדוק את המים הבינלאומיים ללא סיכון. כתבה בישראל היום על כך שייצוא האופנה הישראלי מתחיל לתפוס תאוצה – רק מחזק את התפיסה שהעולם המקוון רק מחכה.



המפתח בידי החברות הגדולות



בישראל לעומת ארה"ב, אנו נמצאים בשלבים הראשונים של הצמיחה.


אורי סלע, המקימה של אתר where2were, אשר מהווה חלון ראווה לכל הקולקציות בשוק המקומי, מביגוד וכלה בהנעלה באביזרים משלימים, אומרת כי: "הצרכן הישראלי הוא יותר חושש מרכישות מאשר הצרכן בחו"ל, את זה אנחנו יודעים ועוקבים אחרי זה. קיימת מגמה של יותר פתיחות יותר וכן מתבצע איזשהו שינוי של רכישות. אבל הדרך עדיין ארוכה לפי מה שאנחנו חשים".



מה גורם לפער הזה? אורי אומרת כי: "זה מקרה של ביצה ותרנגולת. מכיוון שיש ידיעה שהצרכן חושש לרכוש הרבה חברות לא מציעות למכור. דבר גורר דבר. המחסום יפרץ מצד מי שמציע את מרכולתו. אם אתרי האופנה או הקניונים הוירטואליים ינועו קצת יותר באגרסיביות זה יניע את הקונים. אם מותג אהוד כמו קסטרו יידחוף את הנושא קדימה הוא יכול לסחוף אחריו, אפילו יותר מ- H&M".



האתר של אורי מצביע על ההזדמנות שקיימת בשוק. האתר שלה מושך קהל בגילאי 25 עד 45, אבל רוב המסה הן גולשות בגילאי 28-37, אשר מגיעות לבדוק מהן הקולקציות העדכניות, מה המחירים ואיפה אפשר לרכוש דברים. "הקהל כיום אוהב להסתכל על הקולקציות. אתה רואה את נתיבי הגלישה באתר, ורואים שהקהל מסתכל על המון פריטים, ולמעשה עושה את כל המסלול עד לקופה, מלבד הרכישה. הנתונים באופן כללי לגבי רכישות באינטרט לא תואמים בכלל את הפוטנציאל שאנו רואים באתר לפי הפעילות עד לנקודת הרכישה. האתר מציע כיום את כל המידע עד לשלב הרכישה, בהמשך כשנרגיש את הדופק, נכניס אפשרות כזאת".



המדריכה לרכישות באינטרנט



מאחורי נעלולה (https://nalula.blogspot.com/), אחד מהבלוגים הפופלאריים לתחום האופנה עומדת שרון, שמהווה גורו מקומי לנושא הרכישות באינטרנט. ביקשנו ממנה לקבל את נקודת המבט של חובבת אופנה לגבי רכישות אופנה באינטרנט העולמי והישראלי.


ספרי קצת על עצמך ועל הבלוג…
שרון, 28, מנהלת בית תוכנה, בלוגרית נעליים, אקססוריז ושופינג, עוסקת בסוציולוגיה של הצרכנות במסגרת אקדמית (תואר שני בת"א, במסלול לדוקטורט).


הבלוג החל כבלוג נעליים, אחר כך השתעממתי והצטרפו גם אקססוריז, פוסטים אקראיים על אקטואליה, מעט פוסטים אישיים ומדריך רציני של כמה פוסטים לרכישות באיביי, וכן מדור קבוע למדי של אתרים מומלצים ששולחים מוצרים אטרקטיביים לארץ, בד"כ אתרים מחו"ל. קיים גם מדור קבוע למדי של ראיונות עם אנשים מעניינים שנקרא "מדברים אופנה עם". כמו כן בעלת בלוג בשמים בשם בושמולוגית, שבו כותבות לא מעט בלוגריות אחרות. אנו כותבות בו ביקורות בשמים, ומקוות לפתח סביבו קהילה נרחבת של חובבי (ובעיקר חובבות) בישום.



ספרי קצת על הקהילה שסביב הבלוג שלך ?


בחודשים האחרונים מדובר בכ-700 איש ליום בממוצע, לאחרונה קפצתי עוד קצת בגלל הבום של H&M. אני לא מאוד מכירה את הקהילה אבל יכולה להניח שהוא פונה לקהל רחב למדי, מבחורות צעירות (15, 16) ועד נשים בנות 30+ ומעלה שנהנות לראות ולדסקס נעליים. בסך הכל. יש פינה קבועה לגברים, כך שגם גברים מגיעים, אבל הרבה פחות.



האם את ממליצה לאנשים לרכוש אופנה באינטרנט ?


מאוד מאוד מאוד מאוד מאוד תלוי. יש דברים שקל יחסית לרכוש באינטרנט, כמו חזיות (מודדים, מעתיקים מספר דגם, ירן ומידה – ומזמינים בהרבה פחות). בחורות רזות יחסית יכולות לרכוש די בקלות מאתרים שונים גם במזרח הרחוק פריטי הלבשה שונים כי הן מתאימות למידות הקטנות. במידות גדולות זו בעיה, טבלאות המידה לא תמיד מספקות די מידע. העמדה שלי היא שחולצות קל יותר, יחסית, לרכוש ברשת ביחס למכנסיים/חצאיות. למרות שנשים עם חזה גדול במיוחד או זרועות עבות ודאי יחלקו עליי. גבוהות יתקשו לקנות שמלות מהמזרח הרחוק, שוב בגלל נושא המידות. אקססוריז אין בעיה לקנות ברשת, נעליים אני לא ממליצה אף פעם לקנות ברשת כי אין לדעת אם תוכלי לצעוד עליהן. נעליים הן פריט קלאסי שהמידה, האימום והעקב מאוד קריטיים, שלא לדבר על בעיות הגב שאת קונה עם זוג הנעליים לא מתאים. הרכישה, ואיתה סכומי הכסף ששילמת, עלולים לרדת לטמיון. אגב, לדעתי לגברים קל יותר לקנות בגדים אונליין, פחות סוגי מבנה גוף.



מה ימשוך במוצר מסוים באינטרנט ?

הרבה דברים שקשורים לחווית הרכישה: פלטפורמת רכישה נוחה, אתר קריא, מחיר ברור ובלי אותיות קטנות, משלוח נוח, תמונות ברורות, טבלת מידות מסוימת אם מדובר בבגדים וכו'. ומעבר לזה, כמובן, מחיר אטרקטיבי, עיצוב נאה ואיכות טובה.


האם אפשר לשים את האצבע על נקודות כשל בתהליך המכירה ?
מיעוט אפשרויות תשלום, אי תגובה למיילים, אתר לא נוח, כפתורים קטנים או גדולים מדי, תמונות לא ברורות, הוראות הפעלה מסובכות לאתר וכו'. אנשים עוצרים שנייה לפני התשלום ועושים חושבים. אם תהליך התשלום לא חלק ומאפשר לפלחי אוכלוסיה שונים להרגיע את החששות – לא תהיה רכישה. מחירי משלוח גבוהים הם חיסרון רציני.


איך את רואה את האינטרנט הישראלי כזירת מסחר מקוונת לתחום האופנה ?
עצוב מאוד!!! אין מכירה באף אחד מאתרי הרשתות הגדולות: קסטרו, רנואר, פוקס ואפילו מתאים לי – שהתחילו לייצר פלטפורמה כזו אבל באמצע מישהו נרדם והם שכחו. האתר של קסטרו מרגיז במיוחד מכיוון שהכל כבר מסודר בצורה קטלוגית נאה – למה לא לצרף כפתור "קנה כעת" קטן לכל העניין? אצל רנואר זה קטלוג מייגע ופלאשי לפרקים. אמריקן אפרל, ניין ווסט ואלדו לא טרחו ליצור אתר מיוחד לישראל אעפ"י שבאתרים שלהם בארה"ב כן יש פלטפורמת מכירה. למה, באמת? טו גו ונעלי מרקו הם קטלוגים מקוונים ומעיקים גם כן. יש תחושה קשה של העדר מודעות לרכישות אונליין, וזאת בשעה שהעולם הופך לכפר גלובלי, ישראליות מזמינות לא מעט גם מאיביי וגם מאתרים זרים בכלל ומתמודדות לא אחת עם המכס הישראלי ותעריפי המשלוח הגבוהים.


האם יש אתר של מותג או חנות בישראל שאת רואה כמוצלח ?
בוודאי. היינס (
s-wear) עם אתר מסודר ביותר לרכישת מוצריהם. גם לפראו בלאו יש אתר מכירה נחמד, אבל למצער המחיר באזור ה"סייל" באתר עולה בהדרגה, וחבל.


*הכתבה מתוך הבלוג של חברת נטפרוטק – המפתחת פתרון להקמת חנות אופנה באינטרנט

אולי יעניין אותך

מחיר בקבוק אחד 2500שח מחיר השקה 2000שח טיפול סלבוסטר דר אקרמן צילום יחצ (3)
HACKETT LONDON גיא כושי ויריב פיין קרדיט (4)
חנות של רשת דינמיקה צילום באדיבות דינמיקה (2)
שיקו נהון מנהל השיווק והסחר של מכבי פארם ורפאל חדידה ברזילי בעלים חב' ג'רוויטל ישראל צלם א
Alon Yaakob by Nadav Cohen Yonatan
דני קליש קרדיט צילום דרור סתהכל

שתפו את הכתבה

הכתבות החמות

פרקט למקלחת
ניר צוק
עדי אשכנזי ודדי דדון. צילום אלון שפרנסקי