סטנלי פישר במליאת הפתיחה – ועידת ישראל לעסקים

נגיד בנק ישראל פרופ' סטנלי פישר התארח היום בוועידת ישראל לעסקים. בשיחה עם כתב CNN ריצ'ארד קווסט, פישר אמר כי "הכלכלה מצליחה ברוב המובנים ואנחנו חוזים צמיחה של כ-3% בשנה הבאה. עד שהכלכלה האירופית התחילה לשקוע הייתי בטוח שיהיה טוב יותר. אולם לממשלה הבאה תהיה בעיה תקציבית גדולה. האוצר הכריז שהחוב יהיה 4.2%, ויהיה גירעון גבוה. ידוע שיהיו חייבים לקצץ 15 מיליארד שקל מההוצאות, וייתכן שיצטרכו להעלות מסים. זו בעיה תקציבית ענקית ואחת הסיבות שרה"מ החליט ללכת לבחירות היא שהוא חשב שהוא לא יצליח להעביר תקציב."


על השאלה האם האם החולשה בכלכלה הישראלית נובעת בעיקר מבעיות חיצוניות או בגלל משהו שמתרחש בישראל? ענה פישר כי "חלק גדול מהחולשה בוודאי נובע מהכלכלה העולמית והייצוא לא גדל כמו שגדל בשנים האחרונים. הביקוש להשקעות גדל מאוד מהר ב-2011 ובחלק מ-2012 ויש האטה משמעותית. פירוש הדבר שאנשים פחות מתרשמים מצמיחה של 3%. זהו מקור פוטנציאלי לקושי, ויש מידה של חוסר ודאות בזירה הגיאו-פוליטית".


כמו כן ציין פישר שהוא חושש מסוגיית האקלים העסקי הנוכחי; "הבנק העולמי עורך דוח של עשיית עסקים ב-85 מדיניות. בשנתיים האחרונות ירדנו מ-32 ברשימה למקום 38, שזה לא טוב. זה משקף את התחושה הכללית של העסקים, זה קשור לביורוקרטיה, לתהליך הבנייה ורישום נכסים וכו'. אנחנו לא מצליחים בתחום הזה, ואנחנו צריכים להתמודד עם זה אם אנו רוצים שהכלכלה תצמח שוב".


לאחר מכן נשאל פישר מה הוא רואה כאחריות שלו כאשר מחירי הדיור יוצאים משליטה? על כך השיב כי "הבעיה העיקרית של בנק מרכזי זה שהם עוסקים במימון בצד הביקוש. אנחנו יכולים לכפות רגולציה על הבנקים ולהעלות ריבית אבל זה לא מוריד את מחירי הדיור ולא מסייע לבנות יותר. צריך לפתור את הבעיה בצד ההיצע. אם מגבירים את היצע הקרקעות אפשר יהיה להוריד את מחירי הדירות. אם אפשר לזרז את תהליכי הרישוי ואת הבירוקרטיה בשוק הדיור, ההיצע יעלה וזה יוריד מחירים".


לבסוף נשאל פישר לגבי המשך כהונתו בנגיד הבנק, מעבר לתום הקדנציה שלו ב2015. פישר השיב כי זה תפקיד אתגרי מאוד וזו זכות גדולה מאוד להיות בתפקיד נגיד הבנק המרכזי של ישראל והוא מאמין בהגבלת כהונה של 10 שנים עבור נגידי בנק.

אולי יעניין אותך

גיא קצוביץ ושירי וקס צילום באדיבות גוטפרנדס
Let's TALK about it! המלכה איליזבת יערה קידר
IFA_B
הרציף 1_ קרדיט צילום - יעל צור
פרס הסביבה 2023 של יוניון מוטורס- טויוטה ישראל

שתפו את הכתבה

הכתבות החמות

סכיזופרניה
אורט דן גורמה משיק קורס ייחודי להכנת עוגות לימי הולדת בהובלת הקונדיטורית ליבנת גוטליב צילום באדיבות ליבנת גוטליב (1)
מימין יריב ארדון טופז הורביץ רוני רוטמן ויונתן ישי צילום אסף לוי (8)