היצוא חקלאי לרוסיה הוכפל בעשור האחרון
יצוא התוצרת החקלאית הטריה מישראל למדינות אירופה בכי רע. עקב המצב הכלכלי הגרוע באירופה, פודים החקלאים מחירים נמוכים עבור התוצרת. ישנן מספר סיבות לרווחיות הנמוכה של החקלאים: המצב הכלכלי הרעוע באירופה והחרמות המוטלות על תוצרת ישראלית, בשל המדיניות הישראלית בשטחים.
הסנקציות שהטיל האיחוד האירופאי לאחרונה על רוסיה (הפלישה לאוקראינה), הביאו לסגירת השוק הרוסי בפני מגדלים מאירופה ולהצפת השווקים האירופאיים בתוצרת מקומית. כתוצאה מכך ירדו מחירי התוצרת, מה שגרם ליצואנים ישראלים רבים להפנות את התוצרת לרוסיה. ואחרון אחרון חביב, ריבוי המתווכים וחברות השיווק שבין החקלאי וחברות הייצוא לרשתות השיווק. התוצרת הישראלית המגיעה לאירופה עוברת מספר ידיים, כאשר בדרך כל אחד גוזר קופון.
בארבע השנים האחרונות ענף הפלפל ליצוא, שרובו נמצא בערבה, סובל מרווחיות נמוכה ביותר. אם בעבר יכלו המגדלים בערבה לשלוח תוצרת טריה, באותם חודשים בהם אין פלפל באירופה, הרי שהיום הדביקו הספרדים וההולנדים את הפערים, התחרות על המדף קשה ביותר ו"חלון השיווק הישראלי" כמעט שאינו קיים.
לא רק בענף הפלפל המצב גרוע. לאחרונה, עקב הסנקציות בהן נקט האיחוד האירופאי (EU) כלפי רוסיה, כמחאה על מדיניות רוסיה כלפי שכנתה האוקראינית, נאסר על מגדלי תפוחי האדמה האירופאיים לייצא לרוסיה. כתוצאה מכך הגיעו כמויות עצומות של תפוחי אדמה לשווקים המקומיים באירופה, המחירים נמוכים ביותר ובישראל חששו שיצוא תפוחי האדמה הישראליים יעלה העונה על שרטון.
אברהם (לבקו) לביא, יבואן זרעי תפו"א ומומחה לענף אומר: "כרגע אין לנו שוק באירופה, כך שאנחנו מפנים את כל תפוחי האדמה שלנו לרוסיה. הרוסים כמובן שמחים על כך וזה כמובן טוב לשני הצדדים. זה הכול שאלה של היצע וביקוש, שנה שעברה הייתה לנו עונה נהדרת והשנה נקווה לטוב".
בשנים האחרונות ביקרו בתערוכת החקלאות הבינלאומית "Fresh Agro-Mashov", לשיווק תוצרת חקלאית טריה, קניינים רבים של רשתות שיווק שונות, מכל רחבי אירופה ומרוסיה (למשל מרשת TESCO, מאנגליה, אלברט היין, ההולנדית ורשתות נוספות), במטרה ליצור קשרים עסקיים ישירים עם החקלאים הישראליים ובכך לפסוח על הצורך במתווכים, שמפחיתים את המחיר לחקלאי.
המכירה הישירה בין רשת השיווק לחקלאי הינה מגמה שהחלה ע"י רשתות השיווק בבריטניה והולכת ותופסת תאוצה במדינות נוספות של אירופה. ממכירה ישירה של תוצרת מרוויחים שני הצדדים, הרשת חוסכת את התשלום למתווך והחקלאי מקבל תוספת על התוצרת, אם כי עליו לעמוד בכל דרישות הרשת (כולל ביקורות תקופתיות).
חיים אלוש, מנכ"ל שותף בקבוצת "משוב", מארגנת התערוכה, מסר: "אנחנו מצפים שגם באירופה יעשו מאמץ לקלוט את התוצרת החקלאית הטריה המגיעה מישראל, במחירים קצת יותר טובים. המטרה שלנו היא בין היתר להגביר את המגמה שאנו עדים לה בשנים האחרונות, של דילוג על פערי התיווך וזאת לאור המצב הכלכלי באירופה ומצב החקלאים בארץ.
"הכנס על היצוא לרוסיה בא למצות את הפוטנציאל הגבוה של השוק הרוסי, שעדיין לא נוצל במלואו", הוסיף אלוש. "חשוב לציין, כי בעשור האחרון הוכפל היצוא החקלאי לרוסיה ופוטנציאל הצמיחה של השוק טרם מוצה במלואו".
ב-10 ביוני יתקיים במסגרת תערוכת "Fresh Agro-Mashov" מושב הפתיחה הבינלאומי, שיעסוק בנושא: "רוסיה - אתגרים והזדמנויות לשיווק תוצרת חקלאית". התוצרת החקלאית הטרייה ברוסיה מבוססת בעיקרה על ייבוא ובישראל, כמו מדינות אחרות בעולם, מייצאים לשוק הרוסי אך רחוקים מלהגיע למיקסום הפוטנציאל ולתת מענה על מלוא הביקוש. השוק הרוסי עודנו בהתהוות הסטנדרטים והדרישות לאיכות התוצרת נמוכות ביחס לאירופה המערבית, ומכאן פוטנציאל ההזדמנויות הגדול.
בכנס, אותו ינחה פייר אסקודו, עורך ראשי של המגאזין הבינלאומי "EuroFresh Distribution", ישתתפו מרצים מישראל ומחו"ל, המתמחים בשוק התוצרת החקלאית הטריה ברוסיה. אסקודו, העוסק זה למעלה מעשור בתוצרת חקלאית טריה, יסקור מגמות ואתגרים בשיווק תוצרת חקלאית בעולם.
כך, למשל, מר אדוארד ורטיאנו, הנספח הכלכלי בשגרירות הרוסית בישראל, ירצה בנושא: "התפתחויות מסחריות וכלכליות בין רוסיה וישראל". בנוסף, נטליה במטובה, נציגת המגאזין הבינלאומי "EuroFresh Distribution" ברוסיה, תיתן הרצאה מפורטת בנושא: " הדוב הרוסי - מגמות אתגרים ופוטנציאל בשיווק תוצרת לשוק הרוסי".
אורי צוק בר, סמנכ"ל בכיר למחקר כלכלה ואסטרטגיה, במשרד החקלאות ידבר על "רוסיה כשחקן חשוב להגדלת הרווחיות היצוא החקלאי". רומן דמידוב (Mr. Roman Demidov), סיטואני בכיר המשווק לכל רשתות השיווק הגדולות ברוסיה, ידבר על רשתות השיווק ברוסיה. דמידוב ייתן סקירה על מבנה השוק, הרשתות המובילות בענף, כיצד פועלות ואיך ניתן להיכנס אליהן?
תערוכת החקלאות הבינלאומית "פרש אגרו משוב" - Fresh Agro-Mashov 2014 תתקיים ביום שלישי ורביעי השבוע, בין השעות 10:00בבוקר עד 18:00 בערב - ה-10 וה-11 ביוני 2014, במרכז הירידים - גני התערוכה , תל-אביב (ליד תחנת הרכבת האוניברסיטה).
כתבות נוספות
-
7/01/2021האריזות האישיות ימותגו בין היתר כאריזות לצריכה מדודה קרא עוד
-
25/12/2020תומר הורוביץ, סמנכ"ל החטיבה המסחרית של נספרסו ישראל: "זוהי הפעם הראשונה שנספרסו העולמית מאפשרת רכישת קפסולות בחנות דיוטי פרי בשדה תעופה". קרא עוד
-
10/12/2020החברה מחזיקה ב- 4% מפעילות שוק היוקרה בישראל. גידול של 15% בהשוואה לשנה החולפת. קרא עוד
-
10/12/2020האפליקציה תבטל את הצורך להטעין מראש את כרטיס הרב קו ותאפשר לשלם פעם בחודש על נסיעות שבוצעו בפועל קרא עוד
-
8/12/2020סקר שערכה ענקית התוכנה SAP באמצעות חברת המחקר השיווקי Dynata מצא שיותר משני-שליש מהנשאלים מתכוונים לערוך קניות לקראת חגי דצמבר, כש- 60% מהם מצפים להגיע גם לחנויות פיזיות ונהנים מחוויית קניה משולבת. הסקר נערך לאחרונה בקרב 1,000 צרכנים אמריקאים. קרא עוד
-
3/12/2020הפתרון של אינסנטיבס סולושנס מסייע לחברות היי-טק לנהל ביעילות את עבודתם של אנשי מכירות מרוחקים שעובדים מהבית בעת הקורונה וזקוקים לניהול יעיל של העובדים והתמריצים בתקופה של עבודה מרחוק, אי וודאות ותחרות מאתגרת
קרא עוד -
2/12/2020חברת ג'אג הישראלית, שהתפתחה במיינדסט, בשילוב עם חברת יוגיבו (Yogibo) האמריקאית משיקות את JOGOBALL - קונסולת משחק חדשנית ללא מסכים, המבוססת על קול ותנועה ומציעה משחקים לכל המשפחה. ג'וגובול הוא כדור עם רמקול בלוטות', המצוייד בחיישני תנועה מתקדמים אופן המאפשר לשחקנים לזרוק לנער, למסור ולגלגל אותו תוך כדי משחק. קרא עוד
-
26/11/2020לאחר הסגירה הממושכת, וכדי להעצים את חגיגת הקניות, החליטו קניוני עופר לפתוח את הקניונים כבר בחצות קרא עוד